Tips Memilih Saiz Baju Baby yang Sesuai ??

Mama tahu tak, kenapa kena pilih saiz baju baby yang sesuai?

Salah satunya adalah untuk elakkan baby menangis sebab tak selesa.

Tak selesa maksudnya baju tu terlalu longgar dan akhirnya gagal beri perlindungan suhu yang baik dekat baby.

Dan yang paling UTAMA, supaya baby terhindar dari terkena rengsaan atau ruam kulit.

pm0151 0391lf 1024x682 - Tips Memilih Saiz Baju Baby yang Sesuai ??

Ini biasanya disebabkan baju yang terlalu ketat dan tiada perudaraan yang baik terhadap kulit baby. Memang kesian kalau baby kena ruam ni menangis je dia ?.

Jadi, pastikan saiz pakaian yang dipilih tak terlalu kecil dan tak terlalu besar.

Tips nak pilih saiz baju baby

..pastikan saiz pakaian yang dipilih tak terlalu kecil dan tak terlalu besar.

Pun begitu, mama digalakkan untuk pilih saiz yang satu tahap lebih besar berbanding umur baby. Contoh, untuk baby newborn 0-3 bulan, pilihlah saiz 3-6 bulan.

Ini bergantung kepada saiz baby juga. Sebab ada baby yang baru lahir beratnya 2.5kg, dan ada juga yang 3.5kg. Betul tak?

Saiz baju baby yang dijual di kedai tu hanya lah sebagai panduan sahaja. Maknanya tak semestinya baby mama yang baru lahir tu sesuai dengan saiz baju baru lahir.

Jika ada ukuran badan baby seperti dada atau bahu, boleh gunakan untuk buat pembelian saiz pakaian yang lebih tepat.

Tapi pastikan ukuran badan yang terkini ya. Kalau mama pakai ukuran yang direkodkan bulan lepas atau ukuran yang nurse ambil masa baru lahir tu, mungkin kurang tepat sebab baby dah membesar 1f642 - Tips Memilih Saiz Baju Baby yang Sesuai ??.

Bagaimana mama ? Dah tahu macam mana nak pilih saiz baju baby yang sesuai?

Kalau dah tahu, jangan lupa SHARE kat mommies yang belum tahu tau. 1f917 - Tips Memilih Saiz Baju Baby yang Sesuai ??

p/s: di Baby Exclusive, kami menyediakan pakaian baby yang ada nama di baju.

Bunyi menarik kan? Boleh bayang tak baju baby nama tu macam mana rupanya?

Memang menarik. Dan demi keselesaan baby, mama boleh wasap secara terus kepada staff kami untuk dapatkan saiz yang sesuai untuk baby mama. Klik Sini untuk Wasap

Nah kami belanja 1 gambar baju baby nama tu dekat bawah ni. Boleh buat inspirasi untuk koleksi pakaian baby mama pula 🙂

28238249 2089388931291437 3655673355490267715 o 1024x1024 - Tips Memilih Saiz Baju Baby yang Sesuai ??

Ni gambar baby Faeeq dengan set lengkap baju baby romper dengan topi yang ada nama Faeeq.

Menarik kan? Kalau nak tahu lebih lanjut tentang baju baby nama ni, boleh Klik Sini.

Share This
Posted in Tips Baby.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *